Miten laadit visuaalista sisältöä matkalla - valokuvausvinkit yrittäjälle

Matkakuvia yrittajan lomalta - vinkit by valokuvaaja Petra Veikkola.

Visuaalisen sisällön luominen matkalla

Olen rakastanut matkustamista niin kauan kuin muistan elämääni taaksepäin. Olen rakastanut matkoilla kuvaamista myös niin kauan kuin muistan. Aloitin aikoinaan kuvaamaan filmikameralla perheemme Euroopan automatkoilla. Jännityksellä sai matkan jälkeen odottaa millaisia “räpsyjä” sieltä Anttilan kehityskuoresta tuli. Osa kelvollisia - osa kelvottomia. 

Myöhemmin matkakuvaamisesta tuli olennainen osa omaa valokuvaustoimintaani.

Nimittäin kun olen matkoilla kuvaan paljon kuvia varastoon eli tulevia stokkikuvakokonaisuuksia varten. Joskus jotkut matkakuvat ovat päätyneet mm. blogipostauksiin (kurkkaa tänne) ja joskus olen myynyt yksittäisiä kuvia myös printeiksi asiakkaiden seinille.

Olen myös kuvannut asiakkaille sisältöä matkoilla, saanut hotelliöitä kuvaamiani hotellikuvia vastaan ja tehnyt yhteistyömatkoja, joiden tarkoituksena on ollut esitellä matkan järjestäneiden tahojen palveluja.

MATKAKUVAT JA YRITYKSESI BRÄNDI - SOPIVATKO YHTEEN?

Matkakuvat ovat mielestäni todella kiva tapa tuottaa tuoretta kuvamateriaalia yritykselle ja samalla luoda tarinoita yrityksen tuotteiden ja/tai palvelujen ympärille. 

MUTTA pelkät sattumanvaraisesti otetut kuvat matkalta eivät usein kuitenkaan ole niitä, jotka myyvät tuotettasi tai palveluasi. Etenkään silloin, jos kuvien laatu on vain keskinkertainen.

Palmupuu- ja auringonlasku-kuvat saavat katsojat usein huokailemaan ihastuksesta, mutta niiden todellinen teho ei välttämättä ulotu huokailuja pidemmälle. Nimittäin jos ne eivät millään tavalla liity yritykseesi ja brändiisi eivätkä edes kuvasta sitä lifestylea, jota brändilläsi tavoittelet - ovat ne VAIN kauniita kuvia. Kiva katsella, mutta eivät ohjaa katsojaa ostopäätöksen tekemiseen.

Mulla on muutama vinkki niille yrittäjille, jotka haluavat hyödyntää tulevan matkansa yrityksen kuvamateriaalien tuottamiseen.

TEE TAUSTATUTKIMUSTA ENNEN MATKALLE LÄHTÖÄ

Tämän teen aina itse ensin ennen kuin lähden matkalle: suunnittelen millaisia kuvia ja missä aion niitä ottaa.
Taustatutkimuksen tekeminen kannattaa ja se on vielä todella helppoa nykyisin kuin meillä on hyviä visuaalisia some-kanavia, joita voi hyödyntää matkakohdetta koskevien tietojen keräämiseen. 

Vinkki: Etsi sopivilla hahstageilla Instagramista suosituksia esimerkiksi kahviloista, näköalapaikoista, ravintoloista ja hotelleista siinä kohteessa, johon olet menossa. Esimerkiksi #cafeparis #restaurantbarcelona #hikingaustria jne. Yritä löytää kuvia, joihin on tägätty paikka tai ilmoitettu sijainti, näin löydät ne helpommin oikeassakin elämässä. Instagramissa kannattaa myös huhuilla paikallisia ja kysyä heiltä parhaita vinkkejä matkakohteeseen.

Tee jo suunnitteluvaiheessa Instagramiisi kansio, johon talletat kuvia paikoista, joissa voisit ajatella ottavasi kuvia matkalla. Mieti paikkojen yleistä fiilistä, värimaailmaa ja sisustusta sekä sopivatko ne brändiisi

Älä kuitenkaan tuhlaa aikaasi hakemalla inspiraatiota paikoista, jotka ovat trendikkäitä, mutta jotka eivät lainkaan viesti yrityksesi brändiä, arvoja ja värimaailmaa. Yritä etsiä paikkoja, jotka todella matchaavat brändisi kanssa. 

Hae kuvauspaikkoja myös Pinterestistä ja tee niille oma taulunsa, jotta et kadota löytämiäsi hyviä vinkkejä. Pinterestistä kannattaa hakea samanlaisilla sanoilla kuin Instagramistakin. Hakutulokset ovat kuitenkin melko varmasti erilaiset!

Kun olet löytänyt muutaman kivan paikan, jotka sopivat myös brändiisi, yritä mahduttaa niissä käyminen matkaohjelmaasi. Älä tee liian tiukkoja aikatauluja, jotta sinulla on todellisuudessa aikaa ottaa hyviä kuvia, jotka viestivät brändiäsi.

SUUNNITTELE ETUKÄTEEN

Olet tutkinut potentiaalisia kuvauspaikkoja matkaasi varten ja sinulla on jo käsitys siitä, mitä olet tekemässä sekä missä aiot käydä.

Hmmm….matkalla ollessa voi kuitenkin sattua kaikenlaista. Esimerkiksi sellainen juttu, että juuri se brändiisi sopiva kahvila onkin joka maanantai kiinni. Niin, ja seisot oven takana juurikin maanantaina.

Jotta vältyt pettymyksiltä ja matkalla kuvaaminen todellakin onnistuu etukäteissuunnitelman mukaisesti, kannattaa aina tarkistaa, että paikat, joissa ajattelit käydä ovat AUKI. Itselleni on käynyt useamman kerran niin, että joku kiva asia on jäänyt katsomatta/kokematta, koska en ole ennakkoon selvittänyt aukioloaikoja.

Kannattaa myös hieman googletella muiden kävijöiden mahdollisia kommentteja ja arvosteluja paikoista, joihin olet menossa. Saattaa olla, että joku ravintola on esimerkiksi aivan täynnä aina klo 19. Silloin oma vierailu kannattaa ajoittaa aikaisempaan ajankohtaan, jos se vain on mahdollista. Kuvien ottaminen täpötäydessä ravintolassa EI ole kivaa!

Mieti voitko ajoittaa oman vierailusi esimerkiksi aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltaan, jotta saat mahdollisimman rauhallisen ja hyvän kuvauskokemuksen itsellesi. 

Usein esimerkiksi suosituimmat nähtävyydet ovat parhaita joko todella aikaisin aamulla, kun ihmiset eivät ole vielä suurin joukoin sinne ehtineet tai sitten myöhemmin, kun enin osa turisteista on jo poistunut.

Hyvä etukäteissuunnittelu helpottaa myös sitä stressiä, joka saattaa matkustamiseen ja tavoitteelliseen kuvaamiseen matkalla liittyä.


BRÄNDÄÄ MATKAKUVASI

Olet valmistellut matkaa ja löytänyt useamman kivan kuvauspaikan, jotka sopivat brändiisi.

Olet myös tehnyt havainnon, Instagramia ja Pinterestiä selailtuasi, että ne ovat täynnä samanlaisia kuvia samoista paikoista otettuna. 

Miten sinun kuvasi, joita olet ottamassa brändillesi tulevat erottumaan niistä?

Vastaus on se, että sinun tulisi brändätä omat kuvasi yrityksesi näköisiksi. 

Kuvien visuaalisen maailman on hyvä olla yhteneväinen muun visuaalisen maailmasi kanssa, mutta sen lisäksi voit miettiä millä tavalla pystyisit personoimaan kuvia nimenomaan brändillesi sopiviksi.

Jos myyt tuotteita, ota muutama tuote mukaasi ja kuvaa niitä etukäteen suunnittelemissasi kivoissa paikoissa. Voit jo ennen matkalle lähtöä miettiä tarvitsetko jotain lisärekvisiittaa mukaan vain riittävätkö pelkät tuotteesi siihen, että saat aikaan houkuttelevia tuotekuvia matkalla.

Jos olet yksinyrittäjä tai muutenkin yrityksesi henkilöityy sinuun, ole osana kuvaa. Näytä siis itsesi ihanissa paikoissa, jotka kuvastavat sinun ja brändisi lifestylea. Sinun ei tarvitse näyttää kuvissa kasvojasi, jos se tuntuu kiusalliselta. Voit ottaa kuvan esimerkiksi löytämässäsi ihastuttavassa aamiaispaikassa niin, että kuvassa näkyy aamiaiskattaus ja kätesi pitelemässä söpöä latte-mukia.

Extravinkki: Jos aiot olla itse kuvissa mukana, mieti muutama asuvaihtoehto matkalle mukaan, jotka sopivat brändiisi (väri, fiilis, muotokieli).

Jos mukanasi on kannettava tietokone (tai tabletti tai puhelin jne), niin ota se osaksi kuvaa. Näytä kuvissa minkälainen liikkuva toimisto sinulla on, jos se sopii brändisi lifestyleen.

Kuvaa päivittäinen rituaalisi. Voit kuvata esimerkiksi itseäsi lukemassa kirjaa jossain matkakohteesi ihanassa vintage-kirjakaupassa tai juomassa pirtelöä meren rannalla tuulen kevyesti heiluttaessa hiuksiasi.

Voit ottaa kuvan design-hotellin ala-aulassa, kun olet siemailemassa töiden jälkeistä mocktailiasi tai lepuuttamassa jalkojasi ankaran nähtävyyksissä kiertelyn jälkeen paikallisessa spassa. Vaihtoehtoja on valtavasti ja matkakohteesi sekä oma brändisi määrittelevät paljolti sen, mitä kaikkea pystyt kuvissa tuomaan esille.

Perun muuten osittain aiempia sanojani. Satunnaiset matkakuvat voivat olla käyttökelpoisia.

Mikäli satunnaiset matkakuvat sopivat brändisi estetiikkaan ja sävymaailmaan, voit käyttää palmukuvia ihan hyvin vaikkapa Instagramissa. Tai tehdessäsi Pinterestiin pinnejä blogipostauksesta, jonka kirjoitit matkasi jälkeen tai uutiskirjeeseesi, jossa kerrot matkakuulumiset.

Tee satunnaisista matkakuvista yrityksen oma kuvapankki, jota käytät aina, kun tarvitset sosiaaliseen mediaan kuvia täytteeksi.  

Olisi kiva kuulla aiotko käyttää vinkkejäni hyväksi seuraavalla matkallasi vai oletko päättänyt jättää kuvausjutut ammattilaiselle?

P.S. Pinterestissä haetaan aika paljon kuvia ja inspiraatiota hakusanoilla “instagrammable places”. Kokeile mitä saat tulokseksi kun yhdistät esimerkiksi Helsinki + instagrammable places!

Petra Veikkola

Bisnesmentorointi ja Pinterest + SEO markkinointi

https://nellaino.com
Edellinen
Edellinen

Vierailuvinkit Pirkanmaalle

Seuraava
Seuraava

Oletko valmis luovan alan yrittäjäksi?