Oletko valmis luovan alan yrittäjäksi?

Hyppy luovuuteen - vinkit uudelle yrittäjälle

Luovan alan yrittäjyys

* Tämä postaus sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *-merkillä

Saatat leikitellä ajatuksella, että olisipa ihana jäädä pois palkkatöistä ja ryhtyä yrittäjäksi. Tehdä kaikkea ihanan luovaa, josta pidät ja jota vapaa-aikanasi harrastat. Kyllä, ajatus on erittäin tuttu itsellenikin, koska oma “hyppyni” luovalle alalle on tapahtunut juurikin näin.

Siirtyessäni tekemään valokuvauskeikkoja, perustaessani toiminimen ja irtisanouduttuani vakituisesta työpaikastani en tiennyt käytännössä mitään yrittämisestä, markkinoinnista enkä muustakaan yrityksen pyörittämiseen liittyvästä seikasta.

Kaiken olen itse oppinut matkan varrella. Olen etsinyt tietoa, käynyt kursseja ja workshopeja sekä kokeillut ja erehtynyt, kokeillut taas ja onnistunutkin.

Voisin kuvitella, että tämä blogipostaus kiinnostaa kolmenlaisia lukijoita:

  1. Sinua, joka haluat hypätä pois oravanpyörästä, et halua sitä normaalia yhdeksästä viiteen työrytmiä, vaan unelmoit siitä, että voisit olla oman itsesi pomo

  2. Sinua, uusi luovan alan yrittäjä, joka olet juuri aloittanut kokopäiväisen yritystoiminnan ja huomaat, että yrityksen pyörittäminen ei olekaan niin helppoa kuin ehkä kuvittelit

  3. Sinua, joka olet jo kokenut luovan alan yrittäjä, ja jolla kaiken pitäisi olla mietittynä ja kunnossa, mutta toivoisit kuitenkin lisää asiakkaita ja selkeyttä toimintaasi

Mikä näistä vaihtoehdoista sinä olet?


Mihin käytät aikaasi ja mitkä asiat ovat sellaisia, jotka sinun on PAKKO tehdä ja saada kuntoon, jotta saat toiminnallesi mahtavan alun (tai sitten mahtavan uuden alun, jos olet yritystoiminnan jo aloittanut aiemmin)?

Mikään ei ole absoluuttinen totuus yrittämisessä ja jokaisella yrittäjällä on oma polkunsa kuljettavanaan. On kuitenkin muutama asia, jotka mielestäni jokaisella aloittavalla luovan alan yrittäjällä tulisi olla tehtynä tai mietittynä joko ennen yrittäjäksi ryhtymistä tai heti yritystoiminnan alussa riippumatta siitä minkä alan luova yrittäjä olet.

Ihan ensimmäinen asia, jota en edes laittanut “isompien” asioiden listalle on se, että sinulla tulee olla puskurirahasto ennen kuin siirryt palkkatyöstä yrittäjäksi. On hyvin todennäköistä, että et tule saamaan ensimmäisten kuukausien aikana kunnon laskutusta ja asiakaskunnankin hankkiminen voi viedä oman aikansa.

Varaa siis 3 - 6 kuukauden säästöt, jotta voit aloittaa yrittämisen hieman huolettomammin. Parhaassa tapauksessa sinun ei tarvitse käyttää näitä säästöjä lainkaan, jos saat homman toimimaan jo heti alusta alkaen.

Siirrytään seuraavaksi sitten suoraan niihin kolmeen suurempaan kokonaisuuteen.



1. TEE SUUNNITELMA - MIKSI, MITEN JA KENELLE?

Mikä on sinun vastauksesi kysymykseen “Miksi?”


Mikä on sinun vastauksesi kysymykseen “Miksi?”. Miksi haluat luovan alan yrittäjäksi? Miksi haluat tehdä juuri sitä mistä haaveilet? Mikä motivoi sinua olemaan yrittäjä? Mikä on SINUN visiosi ja omat syysi luovan alan yrityksen perustamiseen?


Tehtävä: Kirjoita muistikirjaan ajatuksiasi liittyen kysymykseen Miksi? Voit lisäillä syitä aina, kun siltä tuntuu ja poistaa vanhoja, jotka eivät sovellu enää itsellesi. On tärkeää, että et vain ajattele mielessäsi, vaan konkreettisesti kirjoitat ylös miksi haluat tehdä sitä mitä teet.


Sinulla on varmasti intohimoa sitä asiaa kohtaan, jonka perusteella haluat luovaksi yrittäjäksi, mutta intohimon lisäksi tarvitset myös tarkoituksen toiminnallesi.

Tarkoituksesi voi liittyä esimerkiksi siihen, että haluat viettää enemmän aikaa perheesi kanssa tai haluat määritellä itse omat työskentelyaikasi. Se voi liittyä siihen, että haluat oman äänesi paremmin kuuluville tai taiteesi esille. Mikä tahansa se onkin, se on sinun vastauksesi kysymykseen ‘Miksi teen sitä mitä teen?’.


Lisäluettavaa ja -kuunneltavaa:

Erittäin hyvä Simon Sinekin Ted-talk aiheesta löytyy täältä: Simon Sinek: How great leaders inspire action

Simon Sinekin aihetta käsittelevä kirja löytyy esim. täältä: Start With Why


Oman tarkoituksen löydettyäsi, on vielä tärkeää määritellä se, miten palvelusi/tuotteesi vaikuttaa unelma-asiakkaaseesi (unelma-asiakkaasta lisää alempana).

Ratkaisetko omalla palvelullasi/tuotteellasi asiakkaan ongelman tai vastaatko hänen tarpeeseensa? Mitä unelma-asiakkaasi on vailla ja onko sinulla siihen ratkaisu?


Miten? - konkreettisen suunnitelman laatiminen

Kun olet löytänyt oman tarkoituksesi luovalle yrittämiselle, laadi suunnitelma siitä, miten saat luotua liiketoiminnan sen ympärille ja mitä konkreettisia toimenpiteitä sinun tulee tehdä onnistuaksesi.

Yleensä suunnitelmaa kutsutaan virallisesti liiketoimintasuunnitelmaksi. Monelle luovan alan yrittäjille liiketoimintasuunnitelma voi kuulostaa todella viralliselta, vaikealta ja työläältä. Siksi kutsun sitä tässä yksinkertaisesti vain suunnitelmaksi.

Olen myös laatinut sinua varten erittäin yksinkertaisen suunnitelmapohjan, jolla pääset hyvin alkuun. Lataa se itsellesi ja ryhdy täyttämään! Suunnitelma sisältää ideoiden hahmottelua ja myös aikataulun luomista itsellesi.

Suunnitelmapohja EI ole enää saatavilla!

Voit miettiä toimintaa aloittaessasi seuraavia asioita:

  • Mitä palveluja/tuotteita tarjoat asiakkaille (yksinkertaista valikoima!)

  • Millä perusteella hinnoittelet palvelut/tuotteet (kuinka paljon tuloa sinun tulee saada kuukaudessa yritystoiminnastasi?

  • Mieti ne markkinointikeinot, joiden avulla löydät unelma-asiakkaita (esim. mitkä sosiaalisen median kanavat auttaisivat sinua löytämään asiakkaita?)

  • Panostatko kotisivuihin heti alussa vai riittäisikö sinulle aloitussivun tekeminen (kts. alempana lisää)

  • Brändäätkö yrityksesi nyt vai kenties myöhemmin (esim. pystytkö aloittamaan toiminnan ilman logoa, fontteja, väripalettia ja käyntikortteja?)

  • Millä aikataululla haluat saada yrityksesi toimimaan täydellä teholla (määrittele onko kyse kuukausista vai esim. vuodesta)

  • Pystytkö ulkoistamaan jotain palveluja (esim. kotisivujen teko, SEO, kirjanpito ja graafinen suunnittelu voi olla hyvä ulkoistaa heti alkuvaiheessa, jos sinulla itselläsi ei ole niistä kokemusta)

Hahmotellessasi itsellesi aikataulua ja kirjatessa ylös niitä toimenpiteitä, jotka haluat tehdä heti ja niitä, jotka jäävät myöhemmin toteutettaviksi, suosittelen sinua käyttämään apuna jotakin projektinhallintatyökalua.

Uuden luovan alan yrittäjän tehtävälista on usein todella pitkä. Niin pitkä, että se saattaa alussa jopa hieman lamaannuttaa. Ilman hyvää projektinhallintatyökalua voit helposti nääntyä tehtävälistan alle ja unohtaa jopa tärkeitä tehtäviä.

Oman projektinhallintatyökaluni on ClickUp 👉🏻 nykyisin Google-kalenteri ja paperikalenteri, joihin suunnittelen koko vuoden markkinointikalenterini ja paljon muuta. Muita suositeltavia ovat Trello, Asana ja Monday. Näitä kaikkia voit aloittaa käyttämään ilmaiseksi.

Kenelle? - tunne asiakkaasi


Seuraavaksi tutki markkinoita ja tiedä kuka on ihanneasiakkaasi. Markkinoiden tutkiminen voi kuulostaa tylsältä ja tosi työläältä, jos et tiedä mitä tehdä ja mistä etsiä.

Tietämällä sen, kuka on SINUN asiakkaasi helpotat omaa työtäsi jatkossa, kun suunnittelet yrityksesi markkinointia. Tiedät silloin kenelle puhut ja minkälaisista asioista hän on kiinnostunut.

Pystyt luomaan oman sisältösi sellaiseksi, että se kiinnostaa ja houkuttelee unelma-asiakkaita tulemaan sinun luoksesi ja ostamaan sinun palvelujasi ja/tai tuotteitasi, kun tiedät mistä he ovat kiinnostuneita. Tietämällä unelma-asiakkaasi mieltymykset voit räätälöidä palvelusi ja tuotteesi juuri heille.


Ydinkysymys on se, mihin unelma-asiakkaan ongelmaan palvelusi/tuotteesi on ratkaisu.


Tehtävä: Käytä yksi kokonainen päivä siihen, että tutkit potentiaalista asiakaskuntaasi ja unelma-asiakkaitasi. Etsi heidät sosiaalisen median kanavista ja Pinterestistä.

Kun sinulla on edes yksi todellinen henkilö, jonka voisit kuvitella unelma-asiakkaaksesi, voit aloittaa tutkimaan tarkemmin hänen mieltymyksiään ja esimerkiksi sitä missä sosiaalisen median kanavissa hän on läsnä.

Tässä muutama vinkki siihen, miten löydät lisätietoa unelma-asiakkaistasi (tämä vaatii hieman “vakoilutyötä”):

  • Selvitä missä sosiaalisen median kanavissa unelma-asiakkaasi viettävät eniten aikaa

  • Ovatko unelma-asiakkaasi enemmän printti- vai online-median ystäviä (eli lukevatko esim. enemmän paperilehtiä kuin blogeja tai nettilehtiä)

  • Etsi Instagram hahstageja, joita unelma-asiakkaasi seuraavat ja käyttävät itse omissa postauksissaan Instagramissa

  • Tutki missä Facebook-ryhmissä unelma-asiakkaasi ovat jäseninä ja liity niihin

  • Jos he käyttävät Pinterestiä, niin katso minkälaisia kuvia he tallettavat Pinterest-tauluihinsa.

  • Tutki mistä muotitrendeistä, sisustustyyleistä jne he pitävät

  • Selvitä kuinka he ilmaisevat itseään sosiaalisessa mediassa ja minkälaisia sanoja he käyttävät (ideana on käyttää omassa markkinoinnissa niitä sanoja, joita unelma-asiakkaat käyttävät itsekin, koska tällöin he helpommin resonoivat tuottamaasi sisältöön)

Lopuksi tee kooste unelma-asiakkaastasi sellaiseen paikkaan, josta voit sitä myöhemmin muokata, kun saat lisää tietoa tai unelma-asiakkaasi profiili kenties muuttuu.



2. UNOHDA TÄYDELLISYYS JA ALOITA TEKEMINEN

Älä odota sitä hetkeä, kun palvelusi tai tuotteesi on täysin valmis. Sitä hetkeä ei nimittäin koskaan tule! Voit aina täydentää, hioa, parantaa ja muokata palvelujasi ja tuotteitasi vastaamaan yleisön tarpeita ja toiveita.

Tottakai sinun tulee ottaa tietyt askeleet, jotta voit tarjota sellaista palvelua ja/tai tuotteita, joilla on asiakkaillesi merkitystä, mutta älä jää hautomaan asian kanssa ja viilaamaan yksityiskohtia loputtomasti.

Tämäkään blogipostaus ei ole täydellinen ja voisin hioa tätä loputtomiin ja lisätä asioita ja syventää ja ja ja…mutta päätin kuitenkin julkaista tämän nyt tällaisena. Ehkä vielä myöhemmin päivitän ja lisäilen tähän asioita…

Kun aloitat palvelujesi ja tuotteidesi tarjoamisen, tee itsesi HETI näkyväksi:

  • Tee yrityksellesi tili jokaiseen mahdolliseen sosiaalisen median kanavaan niin, että pystyt varaamaan käyttäjänimesi jokaisesta kanavasta (käytä samaa käyttäjänimeä kaikissa!), vaikka et tulisikaan käyttämään näitä kaikkia kanavia (ethän halua, että joku muu varaa käyttäjänimesi ja lataa kanaviin esim. spämmimainoksia sinun käyttäjänimesi alle!)

  • Tee aloitussivu tai laskeutumissivu (landing page). Suosittelen aloittamaan kotisivujen teon aloitussivusta, joka sisältää tietoa yrityksestäsi, mitä tarjoat asiakkaille ja mahdollisuuden liittyä postituslistallesi. Omia suosikkialustoja kotisivuille ovat Squarespace ja WordPress.

  • Varmista, että käytössäsi on toimiva sähköpostijärjestelmä, jotta voit kerätä unelma-asiakkaittesi sähköpostiosoitteita ja myöhemmin kohdentaa mainontaa heille. Uuden yrittäjän kannattaa aloittaa Mailchimpistä, koska sitä on helppo käyttää, se integroituu lähes mihin vain ja se on alkuvaiheessa ilmainen. Toinen oma suosikkini on ConvertKit sekä upea Flodesk*, jota itse tällä hetkellä käytän (2024).

    *Kyse on affiliate-linkistä, jolla saat 50 % alennuksen Flodeskin maksusta.

  • Aloita boostaamaan luovaa yritystäsi, esim. kirjoita artikkeli, jossa kehut henkilöä/yritystä tai tilaisuutta, jota voit itse suositella, laadi avajaistarjous, joka on voimassa vain lyhyen ajan, järjestä arvonta esim. Instagram-tililläsi, järjestä tilaisuus esimerksiksi studiosi avajaiset jne. Keinoja ja tapoja on monia, valitse niistä itsellesi sopivimmat ja ryhdy hommiin!

  • Laadi konkreettinen markkinointisuunnitelma seuraavaksi 12 kk ja listaa toimenpiteitä, joita teet markkinoidaksesi uutta luovan alan yritystäsi. Etsi itsellesi sparraaja tai esimerkiksi toinen samassa tilanteessa oleva yrittäjä ja tsempatkaa toinen toistanne siinä, että pidätte aikatauluista kiinni ja todella teette niitä markkinointitoimia, joita suunnitelma sisältää. Vain tekemällä voi tulla tuloksia!

Muutama sana aloitussivusta (landing page)

Aloitussivun voit tehdä helposti esimerkiksi tyhjään Wordpress sivuun, Squarespacen cover pagena tai erilaisilla aloitussivua tarjoavilla ohjelmilla, kuten Leadpages tai Instapage. Älä odota viikkoja tai kuukausia, vaan tee yksinkertainen aloitussivu heti ensimmäisenä ja jatka myöhemmin muiden sivujen laatimista ja kotisivujen hiomista.

Tee aloitussivustasi kaunis, jotta se houkuttelee ihmisiä. Et tarvitse vielä täydellistä brändiä ja logoa, mutta käytä sivulla laadukkaita kuvia, jotta se näyttää ammattimaiselta. Suttuiset kännykkäkuvat eivät kuulu yrityksen kotisivuille. Niillä luot epäammattimaisen kuvan etkä ainakaan houkuttele asiakkaita luoksesi.

Jos et toiminnan alkuvaiheessa vielä pysty käyttämään ammattikuvaajaa apuna visuaalisen ilmeen luomisessa, käytä laadukkaita stokkikuvia siihen asti, kunnes pystyt panostamaan ammattimaisiin ja personoituihin brändikuviin.

Ammattimaisten valokuvien lisäksi ihmiset reagoivat hyvään tarinaan. Kerro heille sinusta ja miksi halusit perustaa luovan alan yrityksen (mikä on sinun vastauksesi kysymykseen ‘Miksi?’).

3. PANOSTA ITSEESI

Tämä on ehkä jopa tärkein ohje uudelle luovan alan yrittäjälle. Älä unohda kouluttaa itseäsi. Kerätä tietoa ja laittaa se käytäntöön. Oppia uusia taitoja ja omaksua uutta tietoa. Uskon, että tämä on ehkä helpoin ohje sinulle, koska JO LUET tätä blogipostausta! Jee!

Kun olet tehnyt itsellesi suunnitelman, josta ylempänä oli puhetta, ensinnäkin hahmotat paremmin ne tehtävät, joita sinun on hyvä suunnitella, miettiä ja tehdä jo heti yrittäjyytesi alkuvaiheessa sekä toiseksi pystyt priorisoimaan niitä paremmin. Kaikkea et pysty millään tekemään heti, joten mieti ne itsellesi tärkeimmät jutut, joista aloitat.

Kokosin alle muutamia asioita, joita olen itse tehnyt ja hankkinut omaan yritykseeni, ja jotka olen kokenut hyödyllisiksi omassa toiminnassani melkein heti alusta lähtien:

  • kotisivut (pelkkä aloitussivu riittää ihan aluksi!)

  • kotisivujen ylläpito ja domain-nimi

  • toimiva sähköpostijärjestelmä (itselläni *Flodesk)

  • kuvat ja grafiikat kotisivuille ja sosiaaliseen mediaan (olen tehnyt itse)

  • sopimukset (todella tärkeitä erityisesti, jos myyt palveluja tai arvokkaita tuotteita! Käytä asiantuntijoita apuna!)

  • sosiaalisen median tilien avaaminen, oman käyttäjänimen varaaminen niistä ja keskittyminen pariin itselle tärkeään kanavaan

  • asiakashallintajärjestelmä (itse käytän *Dubsadoa, jota voin lämpimästi suositella ja joka helpotti ja nopeutti omaa workflowtani huomattavasti)

  • houkuttelevat opt-in:t aloitussivulle/kotisivuille

  • yhteydenottolomakkeet kotisivuille

  • ajanvarausjärjestelmä (itselläni käytössä Dotcal)

    Onneksi internetissä on myös monia paikkoja, joissa voit kouluttaa itseäsi vain istumalla omalla kotisohvallasi tai työpöytäsi ääressä.

Tässä omia (englanninkielisiä) suosikkejani online-koulutuspaikoista:

*CreativeLive - voit aloittaa ensin katsomalla ilmaisia kursseja!

*Skillshare - liittymällä oheisen linkkini kautta saat katsoa ilmaiseksi niin monta opetusvideota kuin ehdit ensimmäisen 2 kuukauden aikana rekisteröitymisestäsi (opetusvideot ovat saatavilla 24/7)

Luovan alan yrittäjä ja ladattava suunnittelupohja by Petra Veikkola.

Udemy

Lynda.com

Coursera


Suomessakin on innostuttu online-koulutuksista ja erilaisia nettikursseja syntyy ihan mukavaan tahtiin.

Kirjoita kommentteihin, jos sinulla on joku ihana suomenkielinen luovan alan yrittäjille erityisesti suunnattu nettikurssi, niin mielelläni lisään sen blogitekstiini!


Blogipostausta päivitetty 25.8.2024.

Petra Veikkola

Bisnesmentorointi ja Pinterest + SEO markkinointi

https://nellaino.com
Edellinen
Edellinen

Miten laadit visuaalista sisältöä matkalla - valokuvausvinkit yrittäjälle

Seuraava
Seuraava

Pinterestvinkit valokuvaajille