Miten löydän luovuuteni uudelleen?

5 vinkkiä luovuuteen

 
Vinkit luovuuteen by Petra Veikkola

Luovuus on ihanaa ja auttaa meitä voimaan paremmin. Mutta mitä, jos tuntuu siltä, ettei olekaan yhtään luova?

 
What is creative living? Any life that is driven more strongly by curiosity than fear.
— ELIZABETH GILBERT, BIG MAGIC

Luovuuteen liittyy monilla “hullu” ajatus siitä, että meillä ei ole aikaa harjoittaa omaa luovuuttamme. Luovat asiat jäävät muiden arkisten asioiden jalkoihin. Tosiasiassa uskallan väittää, että luovuus auttaa meitä olemaan tehokkaampia omassa elämässämme, myös töissämme.

Lapsina olemme olleet varmasti luovimmillamme. Pelit, leikit ja mielikuvitus ovat kuuluneet jokaiseen päiväämme. Mitä sille kaikelle kävi ja miten voisimme saada luovuutemme takaisin?

Tässä 5 vinkkiä, joiden avulla voit herätellä sisältäsi löytyvää luovuutta.

  1. Kysy itseltäsi mistä pidit lapsena?

    Mistä asioista ja tekemisestä nautit lapsena? Muistele, mitkä leikit ja pelit olivat itsellesi mieluisia. Piirtäminen, tanssiminen, tarinoiden kirjoittaminen, etsiväleikit, värityskirjojen värittäminen…? Mitä tahansa se olikin, voit tehdä samaa myös aikuisena. Voit osallistua mysteeri-iltoihin tai pakohuonepeleihin ratkomaan arvoituksia, maalata huonekaluja, osallistua aikuisbalettiin tai kirjoittamiskursseille. Löydät varmasti oman aikuisversiosi siitä lapsuuden suosikkijutustasi.

  2. Älä rajoita itseäsi

    Luovuutta ei ole vain maalaaminen, piirtäminen tai muu taide, vaan luovuutta löytyy monessa eri muodossa. Luovuutta voit harjoittaa vaikkapa kokoamalla upean pöytäkattauksen jouluksi tai miettimällä inspiroivan asukokonaisuuden sunnuntaibrunssille suosikkiravintolaasi. Luovuutta on uuden reseptin kokkailu tai unelmakartan laatiminen alkavalle uudelle vuodelle. Älä rajoita omassa mielessäsi sitä, mikä on ja mikä ei ole luovuutta.

  3. Pyydä muita mukaan

    Luovuus on mahtavaa ryhmässä. Siksi niin moni osallistuu maalauskursseille, joogaretriitteihin ja muihin inspiroiviin tapahtumiin, joissa luovuutta voi harjoittaa yhdessä muiden kanssa. Löydä oma ryhmäsi, joka rakastaa samoja asioita kuin sinä. Voit jopa löytää uusia aikuisiän kavereita!

  4. Huomioi ympäristösi ja tee siitä mukava

    Itselleni ympäristö, jossa viihdyn on tosi tärkeä asia luovuuden esille herättelemiseksi. Haluan, että studioni, jossa maalailen, valokuvaan ja teen muita luovia juttuja on inspiroiva. Sieltä löytyy vain suosikkijuttujani. Soitan yleensä Spotifysta mielimusiikkiani, juon lempiteetäni (tai joskus kahvia), sytytän kynttilän ja järjestelen työpöytäni tavarat. Ympäröi itsesi asioilla, jotka saavat sinut hyvälle mielelle ja inspiroivat juuri sinua. Luovanurkkauksesi voi löytyä vaikkapa olohuoneen kulmasta tai se voi olla makuhuoneen yöpöytä, johon kokoat vain muutaman suosikkiesineesi, laitat musiikin soimaan, sipaiset ohimoille jotain rentouttavan lempeää tuoksua ja uppoudut hyvän kirjan lukemiseen.

  5. Älä välitä lopputuloksesta

    Luovuus on matka, ei niinkään päämäärä. Unohda perfektionismi ja liian tarkan lopputuloksen tavoittelu. Antaudu luovan flown vietäväksi. Hyväksy lopputulos, olipa se sitten mielestäsi hyvä tai huono. Sitoudu siihen, että harjoittaessasi luovuutta prosessi on tärkein!

Suurimmat ideat syntyvät usein silloin, kun emme kahlitse mielikuvitustamme. Päästä siis irti niistä ajatuksista, että et pysty nauttimaan luomisen prosessista ilman, että lopputulos on “täydellinen”. Itse muistutan usein itseäni (ja muita) siitä, että vain harvoin täydellinen on mielenkiintoista ja kiinnostavaa. Epätäydellinen ja ihmisen sisältä lähtevä luominen taas on yleensä aina mielenkiintoista!

Haluaisin, että tarkkailet jokapäiväisiä toimiasi ja aktiivisesti huomioisit ne tilanteet, joissa olet käyttänyt luovuuttasi päivittäin. Oletko ostanut kaupasta kimpun tulppaaneja ja järjestänyt ne kauniisti maljakkoon? Oletko käynyt kirpputorilla ja löytänyt sieltä ihanan tuolin, joka kaipasi pientä parannusta ja maalasit sen? Kokeilitko uutta reseptiä ja katoit pöydän kauniisti?

Kun huomoit sen kuinka paljon luovuutta itse asiassa päivittäin käytät, voit tietoisesti lisätä näiden pienienkin luovien hetkien määrää elämässäsi - ja uskon, että niillä on vain hyvä vaikutus omaan hyvinvointiisi!

Mitä luovaa teit viimeksi? Kerro mulle kommenteissa ja jaetaan luovia arkipäivän ideoita toisillemme!

 
Unused creativity is not benign. It gets metastasized. It turns into grief, rage, judgement, sorrow, shame. We are divine beings and we are by nature, creative.
— Brené Brown
Art supplies on a table by Petra Veikkola.
Squaremuse Team

Premium design solutions for Squarespace websites.

https://www.squaremuse.com
Edellinen
Edellinen

Inspirational Autumn Quotes for Creatives

Seuraava
Seuraava

Kati - 40 over 40 -kuvaus Vanajanlinnassa